dimarts, 11 de gener del 2011

I la llum...la llum ho és tot!

Amb aquesta frase, Tom the Builder, vol convèncer al prior de Kingsbridge, per a que es reconstrueixi l'església i sigui una catedral, amb grans finestralls (per suposat, parlo de The Pillars of the Earth o els Pilars de la Terra). No obstant, apart de les innovacions arquitectòniques que hi va haver en el gòtic i que van permetre la construcció de finestres amb vitralls, la llum era de gran importància en les esglésies en l'Edat Mitjana, doncs representava el símbol de la llum divina de Déu. En aquella època, la llum era considerada el més noble dels fenòmens naturals. Deixant de banda tota la simbologia i la seva importància, plasmada en les diferentes manifestacions artístiques, no podríem viure sense ella. Prova d'això, és comprovar com afecten les estacions amb menys hores de llum, en l'estat d'ànim de la gent, el que nomenen Seasonal Affective Disorder, així com els elevats índex de depresió i suïcidi ( si bé, hi ha altres causes) en els països nòrdics en els que hi ha mesos amb poques hores de llum al dia. Inclús, venen unes llums que imiten la llum solar, com a 'lighttherapy'. De fet, és curiòs veure que si s'escriu a Google 'light lamp' les terminacions són 'for depression' 'for sad'. El que a mi em sembla trist, és que es tinguin que inventar aquests aparells...que l'estat d'ànim es vegi tant condicionat.

Tampoc s'han d'oblidar els cicles circadians, regulats per la llum i els problemes que pateixen les persones que han de treballar en torns de nit. I la fotosíntesi! què farien les plantes sense la llum?
Doncs bé, una alegria per als que vivim en aquestes latituds és que els dies s'allarguen!! I no només això, sinó que hi ha dies molt bonics, amb molta llum. Ho heu notat? En aquesta pàgina, timeanddate.com, que ja vaig deixar en el seu moment, ho podeu comprovar. Personalment, la llum del sol m'influeix i molt. Potser perquè he tingut la sort de viure en cases orinetades al sud, amb molta llum, grans espais, el solet entrant pel balcó i despertant-me directament en el llit (tot un luxe!), m'he acostumat i aprecio, encara més, la llum del sol. (Deu ser per això, que els dies grisos em vesteixo de vermell...) No podria, o em costaria molt, viure en una casa en la qual no hi arribès la llum natural, que fos tot interior. No fa falta que tingui unes vistes fantàstiques. Que tingui uns grans finestralls que il•luminin l'estança, em conformo.

Ara que ja acabat la 'temporada nadalenca' (per posar-li un nom) una de les explicacions que es donen per a aquest malbaratament de llums per tot arreu, és que, no només serveix per a atreure l'atenció i vendre més, sinó també per a aixecar l'ànim de la gent en els dies curts i foscos de l'hivern. Evidentment, hi ha altres explicacions més divines, en quant a la decoració amb espelmes durant el Nadal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari!