dimarts, 15 de febrer del 2011

Nicholas Carr i com Internet canvia el nostre cervell

Autor: Mauro Entrialgo, El Pais
Fa uns dies vaig trobar  l'entrevista que El Pais, l'havia fet a Nicholas Carr, arran de la publicació del seu llibre, Superficiales. ¿Qué está haciendo Internet con nuestras mentes? 
L'autor parla de com la manera de llegir a Internet, caracteritzada per l'hiperlink, així como les múltiples distraccions que poden haver tenint obertes infinites 'finestres', està canviant la nostra estructura cerebral. El  fet d'estar pendent d'aquest mail, aquell tweet o l'últim RSS, provoca que se'n vagi d'una tasca a una altra i moltes vegades, una pèrdua de temps considerable. Tanmateix, com afecta a la nostra memòria de treball, així com a la nostra capacitat d'atenció. Aquest és un fragment adaptat de l'obra de Carr.  Paga la pena llegir-ho tot sencer i com no es pot dir que l'ús d''Internet sigui negatiu, sinó que ha de ser en la seva justa mesura ,en quedo amb aquesta frase The ability to scan and browse is as important as the ability to read deeply and think attentively.
El Pais, igualment, té un parell d'articles en el seu apartat de Trending Topics, el primer parla del llibre de Carr, centrant-se en com la multitasca, multitasking, va en detriment de la concentració i la reflexió, així com d'una lectura en profunditat. El segon, se centra en diverses estrategies, per evitar l'hiperlink i no procastinar. (Noteu la ironía del primer paragraf d'aquesta segona entrega...)
He fet una recopilació dels enllaços més interesants sobre l'assumpte:
Sobre la procastinación: Aquest article de The New Yorker i aquest altre en el que diversos experts, donen la seva opinió
Com no fer res durant 2 minuts, una bonica foto del mar amb música relaxant.
Un test per a comprovar si tenim tendència a la dispersió, de The New York Times.
Per a control·lar el temps que passem en qualsevol pàgina, minutesplease.com
Aquesta altra, per guardar pàgines que volem llegir en un altre moment, molt útil,  instapaper.com

2 comentaris:

  1. Sí.. debe ser cierto porque cuando leo en internet, mi cerebro se centra más en desarrollar otras habilidades, diríamos.. En cambio me cuesta más leer en profundidad y prestar atención.

    La frase de Carr es una manera muy profesional de decir que el uso de internet potencia la aparición de cerebros "distraídos", o con múltiples habilidades.. Prueba de ello es que llevo 10 minutos para escribir estos dos párrafos..

    ResponElimina
  2. Jajaja, de la BlackBerry estarías pendiente...;)
    Gracias por pasarte, de nuevo, por aquí!Petons

    ResponElimina

Gràcies pel teu comentari!